2010. november 20., szombat

Vita: Rák és Egyiptom?

Egy orvostudományi folyóiratban nemrég a következő dolgozat jelent meg:

A. Rosalie David - Michael R. Zimmermann: Cancer: an old disease, a new disease or something in between? Nature Reviews Cancer 10/10 (2010) 728-733. Absztraktját ld. itt.

Erre válaszul a minap az Archnews közzétett egy írást, az itthoni egyiptológusoknak sem ismeretlen Paula Veiga tollából, a következő címmel: "Cancer was rare, but it DID occur in ancient Egypt, Manchester Uni Egyptologist refutes Nature article", ld. itt.

Ebben P. Veiga, némi személyeskedést és önfényezést sem nélkülözve nem kevesebbet állít, mint

- a fenti szerzők azt állítják, hogy a rákot a modern emberi tevékenység okozta, holott az, az ókori esetek fényében, valójában csak megnövelte a rákos megbetegedés kockázatát
- David figyelmen kívül hagyta saját szerzőtársának eredményeit, hogy ti. Egyiptomból is ismertek esetek, mégha kevés is; sőt azt a bombasztikus címet is adta a cikknek, hogy "modern man-made disease"
- szakmailag semmi újat nem állít a cikk, minden ismertetett adatott közzétettek már
- az egész cikk csak azért született, hogy a rossz anyagi helyzetben levő manchesteri kutatóközpontnak pénzt hajtsanak fel.

Szerencsére nem vagyok egyiptológus és nem kell igazságot tennem. Mindenesetre el akartam olvasni az eredeti cikket is, de sajnos csak 2009-ig van hozzáférésem a folyóirathoz, így az absztraktra kellett szorítkoznom. Néhány dolgot azonban így sem értek:

- olyan címet nem találtam, hogy "modern man-made disease"
- az absztrakt alapján éppenhogy nem hagyják figyelmen kívül az ókori eseteket és éppenhogy emiatt úgy tűnik, mintha amellett érvelnének, hogy a modern társadalom csak fokozta a rákos megbetegedések kockázatát

Ha ez tényleg így van, akkor Veiga nem értette meg a cikket és szélmalmokkal hadakozik. Ehhez persze látni kellene az eredeti tanulmányt - s vessenek meg, de nem adok érte 32 dollárt :-)


KIEGÉSZÍTÉS


Mintegy másfél órás késéssel eszembe jutott, hogy mégiscsak hozzáférek a cikkhez (márminthogy ingyen). Letöltöttem, elolvastam.


Pestiesen szólva: ezt nagyon benézte a portugál kollegina. Kizárt, hogy olvasta az eredeti publikációt, ugyanis állítólagos idézetei nem úgy szerepelnek a cikkben, ahogy ő idézi. Téves állításokat is tulajdonít a cikknek: pl. hogy ez a cikk tenné közzé az első szövettanilag igazoltan rákos egyiptomi múmiát - a cikk valójában idézi ugyanazt a kutatást, szakirodalommal, amit Veiga javításként közzétesz. Természetesen nincs olyan cím, hogy "modern man-made disease". Valójában ez egy az orvosok számára közzétett áttekintés az egyiptomi és görög bizonyítékokról a rákot illetően, óvatosan megfogalmazva azt a sejtést, hogy a rákos megbetegedések megugrása az ipari társadalomhoz köthető. 


Az is kideríthető, hogy mit olvasott Veiga, ugyanis az írásában utal egy, a Daily Mailben 2010. október 15-én megjelent cikkre. Nos, az idézetek onnan, abból a cikkből származnak, amely jócskán leegyszerűsítve adja vissza a tudósok állításait.


Összegezve: a portugál (de Manchesterben végzett!) egyiptológus egy napilapban megjelent cikkre alapozva ír véres kritikát, úgy, hogy az eredeti tudományos publikációt meg se nézte. Ezt lehozza egy régészeti portál úgy, hogy még csak kicsit sem jár utána a kérdésnek. Ez bizony nem vet jó fényt se a portugál, se a brit egyiptológus képzésre, de a tudományos újságírásra se.


PS, just for (my) fun: Az eredeti cikkből kiderül, hogy egyes kutatók egy kréta-kori Edmontosaurus fosszíliában is rákgyanús deformálódást találtak.

3 megjegyzés:

Horváth Zoltán írta...

Na de Zsolt. Magad írtad, hogy a magyar egyiptológusok előtt sem ismeretlen Paula Veiga. Innen minden további kérdés pusztán retorikai lehet.

Simon Zsolt írta...

Hehe, értelek én, de hát mégiscsak Manchesterben szerezte a diplomáját, ráadásul úgy nekidurálta magát ebben a cikkben... (ráadásul az ókori keletes levlistára is felkerült). Azonban azt nem mondhatod, hogy tanulság nélküli volt a bejegyzés ;-)

Horváth Zoltán írta...

Egyetértek, nem volt tanulság nélküli. Sőt, az eset még csak nem is egyedülálló. Többet nyilvános helyen sajnos nem írhatok :-)