2010. május 27., csütörtök

Előadások Berlinben és Lipcsében

Az ember egy pillanatig sem unatkozhat Németországban, egymást érik a tudományos előadások, találkozók. Ahogy visszaérkeztem Berlinbe, máris gazdag program várt itt. Ma délután például székhelyemen, a Freie Universität Egyiptológia Intézetének könyvtárában lesz három vendégelőadás a Golenisheff gyűjteményről, a korai egyiptomi kerámiáról, illetve egy a görög-római kori templomokkal kapcsolatos elektronikus adatbázisról. A részletek ezen a linken megtekinthetők.

A TOPOI program keretében több érdekesnek ígérkező program is lesz a közeljövőben. Május 31-én és június 1-én a Commensality, Social Relations and Ritual: Between Feasts and and Daily Meals című workshop számos ókori keletes előadással. Június 4-én és 5-én pedig Archival, Scribal, and Administrative Spaces among the Hittites címmel rendeznek egy másik workshopot illetve ugyanebben az időpontban egy Hérodotosz workshopot is tartanak (Részletes programok a linkek mögött.) Sok egyéni előadás is látogatható, de én most csak egyet emelnék ki az egyiptológiai témája miatt június 10-én, Anna Boozer: New excavations at Trimithis (Amheida) in te Dakhleh Oasis of Egypt.

A berlini és lipcsei egyiptológia hagyományosan jó kapcsolatokat ápol és redszeresen rendeznek közös szimpóziumokat, kutatói fórumokat - ezúttal sajnos Lipcsében, bár a "szomszédos" város gyakorlatilag egy-másfél órás vonatúttal megközelíthető. A június 10-én rendezendő Neue Forschungen zur Ägyptischen Kultur und Geschichte programja innen letölthető.

Végül, de nem utolsósorban, a berlini Humbolt egyetemen, június 12-én a Sudanarchäologische Gesellschaft zu Berlin rendezi meg a Sudantag 2010 című rendezvényt.

1 megjegyzés:

Simon Zsolt írta...

Persze az Agadén minden hülyeség jön, csak épp a hettita workshop nem...