2009. november 4., szerda

Szinuhe workshop

Már régóta hallom a híreket egy készülődő tudományos találkozóról, amelyet a Szinuhe története köré szerveznének, de most végre konkrét leírással, programmal és egyéb információkkal is szolgálhatok. A rendezvény teljes címe: The Alpha and Omega of Sinuhe: Reinterpreting a Classical Middle Egyptian Text, és november 27-29 között lesz a Leideni Egyetemen. A workshop célja a történet kulturális, irodalmi értékeinek, illetve nyelvészeti aspektusinak mélyreható vizsgálata. A találkozót úgy próbálják érdekesebbé és interaktívabbá tenni, hogy - az egyiptológiai konferenciákon rendhagyó módon - előre körbeküldik a résztvevők írásait, és a helyszínen csak 15 perces összefoglalókra kapnak lehetőséget, melyet egy kiválasztott személy 15 perces válasza követ. Kifejezetten nagy hangsúly helyeződik tehát a reakciókra és a vitára.
További érdekesség, hogy a szervezők kiemeltek két rövid szakaszt (Sin B 199-200 és Sin R 19-20), mint bizonyos értelemben párhuzamos és a törénet interpretációját meghatározó szövegrészeket, így több résztvevő is kifejezetten e sorokkal foglalkozik majd.
A három napos rendezvény első estéjén Pascal Vernus egy nyilvános előadást tart What does "literature" mean for Ancient Egypt? címmel, ehhez a Rijksmuseum van Oudheden biztosítja a helyszínt.
A résztvevők és előadáscímeik teljes listája itt olvasható.

Nincsenek megjegyzések: