2009. július 31., péntek

A Beyond Free Variation c. konferencia előzetes előadáslistája

Már említettem egy korábbi bejegyzésben, hogy szeptember 14 és 16 között egy rendkívül izgalmas konferencia lesz Oxfordban: Beyond Free Variation: Scribal Repertoires in Egypt from the Old Kingdom to the Early Islamic Period. Az ígért hivatalos honlap sajnos még mindig nem készült el, ezért felrakom azokat az előadáscímeket, melyekről a szervezőtől tudok, hogy mégis legyen valami ízelítőnk az eseményről - hátha valaki Angliában jár akkortájt és szívesen beugrana meghallgatni egyet kettőt. Személyszerint roppant izgalmasnak tartom a programot, ha nyernék a lottón, biztosan kiugranék erre a három napra.

De lássuk az előadókat:
- Alexander Bergs (Osnabrück): “Set them free… ? Investigating spelling and scribal variation in language and history.”
- Anne Boud’hors (Paris): “Copiste et scribe: deux métiers pour un seul homme. Observations paléographiques et linguistiques sur quelques practiques de la région thébaine d’après des textes coptes des 7e-8e siècles.”
- Willy Clarysse (Leuven): “Patterns and Formulas in correspondence, from high to low.”
- Jennifer Cromwell (Oxford): “Greek or Coptic? Scribal decisions in 8th Century Thebes.”
- Jacco Dieleman (UCLA): “Continuity and innovation in the production of magical and medical formularies in hieratic and Demotic.”
- Todd Gillen (Sydney): “Narratological perspectives on the historical Inscriptions of Ramesses III at Medinet Habu.”
- Glenn Godenho (Swansea): “Idiosyncracies in Ankhtify’s inscriptions: Textual variation and linguistic transformations.”
- Eva Grob (Zurich): “The spread and adaptation of cursive innovations in the Arabic script.”
- Eitan Grossman (Jerusalem): “Post-Conquest Coptic literary manuscripts as sites of heteroglossia.”
- Hilla Halla-aho (Helsinki): “Scribes in Greek and Latin private letters: linguistic perspectives.”
- Frank Kammerzell (Berlin): TBC
- Rachel Mairs (Oxford): “κατἀ τὸ δυνατόν: Demotic-Greek Translation in the Archive of the Theban Choachytes.”
- Matthias Müller (Basel): “Scribal variation within an archive from the early Libyan period in Egypt.”
- Richard Parkinson (British Museum): “The Moving Hand: Thoughts on a Middle Kingdom Copyist (P Berlin 3022 and 3023).”
- Stéphane Polis (Liège): “Scribal Variation across "Textsorten" and Time. A Case Study: Imn-nxt son of Ipwy.”
- Joachim Quack (Heidelberg): “On the regionalisation of Roman Period Egyptian hands.”
- Tonio Sebastian Richter (Leipzig): “A scribe, his bag of tricks, what it was for, and where he got it: Scribal registers and techniques in the Bodl.Mss.Copt. (P) a.2 & 3.”
- Kim Ryholt (Copenhagen): “Scribal Habits at the Tebtunis Temple Library.”
- Petra Sijpesteijn (Leiden): “Scribal tradition in Islamic Egypt.”
- Andréas Stauder (Chicago): “Variation in Old Kingdom tomb biographies.”
- Merja Stenroos (Stavanger): "From scribal repertoire to text community: The challenge of variable writing systems."
- Jean Winand (Liège): “Words of Thieves.”

2009. július 30., csütörtök

BASP on-line

Ezidáig sajnos elkerülte a figyelmemet, hogy az American Society of Papyrologists hivatalos folyóirata, a BASP számai, az aktuális két legfrissebb évfolyam kivételével, elektronikusan hozzáférhetők a folyóirat honlapján, amelyet természetesen most az új oldalsó linktárunkban is elhelyeztem. A 2006-os 43. szám nemrég lett elérhető ezen a linken.

2009. július 29., szerda

Műhely: Seals and Sealing Practices

A kairói Netherlands-Flemish Institute egy igen érdekes rendezvénynek ad otthont a télen (december 2-3), melynek teljes címe Seals and Sealing Practices from Ancient Times till Present Day. Developments in Administration and Magic through Cultures.
Részletes leírás és felhívás a rendezvény hivatalos honlapján található.

Azért kiemelem itt a fő témaköröket kedvcsinálóként:
- Seals as material objects (How were they used? When were certain practices introduced?)
- Sealing practices in administrative context, with particular focus on the social status of the seal bearer (for example the seal bearer as a representative of state administration, or as a private person; the question of delegation of authority)
- Seals and magic (including the development of seals into amulets)

Egyiptom kiemelt területnek számít, de az Ókori Kelet más kultúrát is be kívánják vonni a programba. A fő témakörök bemutatására meghívott előadókat kértek fel, akik közül ezidáig a következők fogadták el a meghívást:
Dr. Sabine Dorpmueller, NVIC
Dr. Kim Duistermaat, NVIC
Dr. Chrysi Kotsifou, University of Oxford
Dr. Ilona Regulski, NVIC
Mr. Nicolas Sartori, Universität Basel
Dr. Petra M. Sijpesteijn, University of Leiden
Dr. Peter Verkinderen, NVIC
Dr. Conelius Von Pilgrim, Schweizerisches Institut für Ägyptische Bauforschung und Altertumskunde

A fő előadás, az ún. Cleveringa lecture, amely köré a workshop is szerveződik december 3-án este lesz:
Prof. Dr. Petra M. Sijpesteijn (University of Leiden)
"Seals and Papyri in Early Islamic Egypt".

A részvételhez (akár előadással, akár csak hallgatóságként) szeptember 31-ig kell regisztrálni a szervezők valamelyikénél.

2009. július 25., szombat

Technikai

A holnapi nappal egy hónapra tanulmányútra utazom Grúziába. Ezalatt az idő alatt az ókori keletes bejegyzések száma részben elfoglaltságom, részben a világhálóhoz való hozzáférésem alkalmilag korlátozott mivolta miatt igen nagy mértékben vissza fog esni, augusztus legvégén azonban helyreáll a rend. Mivel a tanulmányutamnak igen sok ókori keletes, sőt, még egyiptológiai vonatkozása van, valamikor arról is fogok ide írni egy (vagy kettő) részletesebb beszámolót, de még nem tudom mikor.

Hangsúlyozom továbbá, hogy ez az egyiptológiai tárgyú bejegyzések gyakoriságát nem érinti, azok továbbra is a megszokott rendszerességgel fognak megjelenni.

2009. július 24., péntek

Letölthető könyvek Chicagóból - Hatodik adag

Régi adósságom a következő linkgyűjtemény, de nyáron sajnos minden belassul, így jómagam is. Kárpótlásul remélem mindenki talál majd magának letöltenivalót, hiszen ebben a csomagban is remek könyvek vannak, többek között sok sok Medinet Habu és a CT III és VII.

OINE 2. Ausgrabungen von Khor-Dehmit bis Bet El-Wali. By Herbert Ricke. Oriental Institute Nubian Expedition 2. 1967

OIP 41. The Excavation of Medinet Habu, Volume 2: The Temples of the Eighteenth Dynasty. By Uvo Hölscher. Oriental Institute Publications 41. 1939

OIP 54. The Excavation of Medinet Habu, Volume 3. The Mortuary Temple of Ramses III, Part 1. By Uvo Hölscher. Oriental Institute Publications 54. 1941

OIP 64. The Egyptian Coffin Texts 3: Texts of Spells 164-267. By Adriaan de Buck. Oriental Institute Publications 64. 1947

OIP 66. The Excavation of Medinet Habu, Volume 5. Post-Ramessid Remains. By Uvo Hölscher. Oriental Institute Publications 66. 1954

OIP 71. Coptic Ostraca from Medinet Habu. By Elizabeth Stefanski and Miriam Lichtheim. Oriental Institute Publications 71. 1952

OIP 82. The Egyptian Book of the Dead: Documents in the Oriental Institute Museum at the University of Chicago. Edited by Thomas George Allen. Oriental Institute Publications 82. 1960

OIP 86. The Tomb of Tjanefer at Thebes. Edited by Thomas George Allen. Oriental Institute Publications 86. 1959

OIP 87. The Egyptian Coffin Texts 7: Texts of Spells 787-1185. By Adriaan de Buck. Oriental Institute Publications 87. 1961

OIP 94. Medinet Habu, Volume 8: The Eastern High Gate with Translations of Texts. By The Epigraphic Survey. Oriental Institute Publications 94. 1970

OIP 106. The Great Hypostyle Hall at Karnak, Volume 1, Part 1: The Wall Reliefs. By Harold Hayden Nelson. Edited by William J. Murnane. Oriental Institute Publications 106. 1981

2009. július 23., csütörtök

Sövegjártó Szilvia: Az 55. RAI

A RAI-t, mely az idei évben 55. alkalommal került megrendezésre, bizonyára nem kell bemutatni a blog olvasóinak, hiszen korábban már napvilágot látott itt a tavalyi eseményről készült beszámoló, illetve az idei konferencia is beharangozásra került. A rendezvény helyszíne ezúttal Párizs volt, témája pedig a család, pontosabban:

„Family in the Ancient Near East: Realities, Symbolisms and Images”.

Az esemény lebonyolítása technikai szempontból szinte kifogástalannak mondható, a kisebb fennakadásokat többnyire sikerült időben áthidalni. Az előadások, illetve az első este megrendezésre kerülő fogadás helyszínéül a Collège de France épülete szolgált. A szervezésből azonban a Louvre is kivette a részét: a harmadik napon fogadással egybekötött múzeumlátogatásra invitálta a konferencia résztvevőit. Mindkét fogadással kapcsolatban elmondható, hogy inkább a társaság kedvéért volt érdemes részt venni rajtuk, mintsem a felszolgált étkek miatt. A múzeumlátogatás viszont igen jó hangulatban telt, részben talán az elfogyasztott bor és pezsgő miatt, részben pedig bizonyára annak következtében, hogy jelentős mennyiségű assziriológus humorát lehetett tanulmányozni „természetes” környezetében – a Louvre ókori keleti gyűjteményében.

Az előadások egyszerre általában három, illetve az egyik nap négy párhuzamosan futó szekcióban zajlottak. Szerencsére elég könnyű volt a szekciók közötti átjárás, ezt általában az elnökök is igyekeztek elősegíteni a kezdés időpontjának betartatásával.

Az előadások egy jelentős része francia nyelvű volt, gyakran találkoztunk a programban angol nyelvű előadásokkal, a német nyelvű már sokkal ritkább volt. A konferencia témájához kapcsolódó előadások között elhangzottak a királyi családokról, az istenek nemzedékeiről, valamint írnokcsaládokról szóló előadások, továbbá a családjoggal, az ősök kultuszával, illetve a háztartásokkal foglalkozó prezentációk is. Az előadások jelentős része azonban nem kapcsolódott a konferencia szűkebb témájához. Önálló szekciót alkottak az irodalom, a vallás, a kozmológia, az adminisztráció, Anatólia, a kereskedelem, a nyelvészet, valamint a régészet tárgykörébe tartozó előadások. Emellett több workshop is megrendezésre került a konferencia során, az alábbi témakörökben:

Manufacture and Analysis of Cuneiform Tablets
Journée franco-syrienne (főként Ugarit és Mári kapcsán számoltak be a francia-szír ásatások eredményeiről)
Nuzi
Dans les pas du médecin de famille mesopotamien
New Studies in Sumerian Language and Literature

Valamennyi workshop érdekes színfoltot jelentett a konferencia programjában, bár valójában már az előadások nagy része is eltávolodott a kijelölt tematikától. A legtöbb francia előadó is, meglepő módon, a család helyett inkább valamely workshopon képviseltette magát. Magyar részről hárman vettünk részt az eseményen, Niederreiter Zoltán az asszír királyi családról szóló szekcióban adott elő, Zólyomi Gábor és én pedig a sumer nyelvvel és irodalommal foglalkozó workshop keretein belül. A szakmai program mellett érdemes azt is megemlíteni, hogy a konferenciát lezáró IAA-ülésen Piotr Michalowskit választották meg elnöknek a következő négy éves ciklusra.

Az előadások közül számomra a legtöbbet természetesen a sumer nyelv és irodalom szekcióban elhangzó előadások adták, valamint elsősorban itt találkozhattam olyan előadókkal, akiknek munkáit alaposabban is ismertem. Nagy érdeklődéssel hallgattam azonban az ékírásos táblák készítésével és elemzésével foglalkozó workshop előadásait is, és természetesen alapvetően valamennyi előadás, amelyeket volt alkalmam meghallgatni, tudott valami újat adni a számomra. Az előadásokhoz kapcsolódóan mindig voltak hozzászólások, komoly viták azonban nem alakultak ki a rendelkezésre álló időben. Az előadásokat követő szünetekben azonban lépten-nyomon az előadások valamelyikét taglaló eszmecseréket lehetett hallani.

A teljesség igénye nélkül kiemelnék néhány előadást, melyek különösen érdekesek voltak számomra. Victor Hurowitz a mezopotámiai templomnevekről és funkciójukról tartott előadást, Kathleen Abraham egy új dokumentumot mutatott be a kassú korból, Jonathan Taylor az agyagtábla-készítés különféle technikáit ismertette fotók segítségével, Paul Delnero az írnokképzés felépítésével kapcsolatban közölt új adatokat a nippuri és az uri adatok összehasonlításával, Martin Worthington előadásából pedig megtudhattuk, ki is nevezte el Enkidut a Gilgames-eposz standard babilóni változatában.

A konferencia légköre nagyon oldott volt. Az előadók között ugyan nem szerepelt olyan sok ismert név, a szekcióelnökök között és a hallgatóság soraiban azonban több olyan professzort ismertem fel, akiknek munkáival már számtalanszor találkozhattam tanulmányaim során. Rajtuk kívül persze sok korombeli diák is részt vett az eseményen, közülük – mint az a megnyitón kiderült – néhány tucat velem együtt most jutott el először a Rencontre-ra. Számomra ez a néhány nap felejthetetlen élményt jelentett és sok-sok motivációt adott az elkövetkező hónapokra.

2009. július 16., csütörtök

Kritikák még (Egyiptom)

A korábbi hasonló posztot kiegészítendő, csokorba szedtem néhány on-line elérhető recenziót egyiptológia témában:

Jacqueline Phillips, Aegyptiaca on the Island of Crete in Their Chronological Context: A Critical Review. Volume I and II (Contributions to the Chronology of the Eastern Mediterranean XVIII). Wien, Verlag der Österreichischen Akademie der Wissenschaften, 2008.
Reviewed by Marsia Sfakianou Bealby, University of Birmingham
Rosetta, issue 6 (Spring 2009)

Alain Delattre, Papyrus coptes et grecs du monistere d'apa Apollo de Baouit conservees aux Musees Royaux d'Art et d'Histoire de Bruxelles. Bruxelles: Academie royale de Belgique, 2004.
Reviewed by AnneMarie Luijendijk, Princeton University
BMCR 2009.06.47

J. H. F. Dijkstra, Philae and the End of Ancient Egyptian Religion: A Regional Study of Religious Transformation (298-642 CE). Orientalia Lovaniensia Analecta, 173. Leuven: Peeters, 2008.
Reviewed by Robert B. Gozzoli, University of Siam, Thailand
BMCR 2009.06.43

Stavros Frangoulidis, Witches, Isis and Narrative: Approaches to Magic in Apuleius' Metamorphoses. Trends in Classics - Supplementary Volumes; 2. Berlin/New York: Walter de Gruyter, 2008.
Reviewed by Alexander Kirichenko, Universität Trier, Germany
BMCR 2009.06.33
Response by Stavros Frangoulidis, Aristotelian University of Thessaloniki

Giovanni Ruffini, Social Networks in Byzantine Egypt. Cambridge/New
York: Cambridge University Press, 2008.
Reviewed by Conor Whately, University of Warwick
BMCR 2009.07.25

2009. július 15., szerda

Szeptemberi konferencia-programok

Végre megjelent a szeptember végén Budapesten rendezendő The Third International Congress for Young Egyptologists: Commerce and Economy in Ancient Egypt című konferencia programja a hivatalos honlapon. Érdemes átböngészni, mert számos nagyon izgalmas előadás ígérkezik, nem is beszélve az illusztris vendégekről. (A magyar résztvevők száma sajnálatosan alacsony...) Kiemelném a programból, hogy a konferencia derekán, szeptember 26-án délután 2-kor, egy rendhagyó fordulatként, a szervezők nyilvános vitát kezdeményeznek Edward Bleiberg és David A. Warburton vezetésével az egyiptomi gazdaság természetéről és értelmezéséről.

A szeptember elején Prágában tartandó Social and Religious Development of Egypt in the First Millenium BCE című workshop előzetes programja szintén letölthető a Cseh Intézet honlapjáról.

OJA 28/3 (2009)

Az Oxford Journal of Archaeology legújabb füzete két igencsak izgalmas tanulmányt kínál az olvasóknak:

Israel Finkelstein - E. Piasetzky: Radiocarbon-dated destruction layers: a skeleton for Iron Age Chronology in the Levant

L. Kealhofer - P. Grave - H. Genz - B. Marsh: Post-collapse: The re-emergence of polity in Iron Age Boğazköy, Central Anatolia

Itt elolvashatóak az absztraktok.

2009. július 14., kedd

Világhálós kritikák (ókori Kelet és Egyiptom)

No igen. Elfelejtettünk szólni, hogy a hétvége környékén nem leszünk világháló közelében, így nem lesznek bejegyzések sem. Bocsi. Mostantól persze lesz újra minden.

Ami a kritikákat (és általában a könyveket) illeti: mivel most már egyre több minden érhető el a Google Bookon, ha a szóban forgó könyvből érdemi részek érhetőek el fenn, akár a nevezett helyen, akár más (legális) oldalon, azt is belinkeljük.

A. J. S. Spawforth (ed.),
The Court and Court Society in Ancient Monarchies. Cambridge/New York, 2007. Kritika: Rolf Strootman, BMCR 2009. 07. 33.

A kötet idevágó tanulmányai egyébként:
M. Brosius, 'New out of old? Court and court ceremonies in Achaemenid Persia'
J. Wiesehöfer, 'King, court and royal representation in theSassanian empire'
T. Spawforth, 'The court of Alexander the Great between Europe and Asia'
K. Spence, 'Court and palace in ancient Egypt: The Amarna period and later Eighteenth Dynasty'

A.-M. Wittke, E. Olshausen, R. Szydlak, Historischer Atlas der antiken Welt. Der Neue Pauly. Supplemente Band 3. Stuttgart/Weimar, 2007. Kritika: Richard J. A. Talbert,
BMCR 2009. 07. 22.

K. McGeough: Exchange Relationships at Ugarit. Leuven, 2007. Kritika: Roger S. Nam, RBL 2009. 7. 5.

R. Arav (ed.), Cities through the Looking Glass: Essays on the History and Archaeology of Biblical Urbanism. Winona Lake, 2008. Kritika: Aren Maeir, RBL 2009. 7. 5.

C. M. Draycott, G. D. Summers, Sculpture and Inscriptions from the Monumental Entrance to the Palatial Complex at Kerkenes Dağ, Turkey. Kerkenes Special Studies 1. Oriental Institute Publications 135. Chicago, 2008. Kritika: Lynn E. Roller, BMCR 2009. 07. 18.

M. Chavalas (ed.), Current Issues and the Study of the Ancient Near East. Claremont, 2007. Kritika: Aren Maeir,
RBL 2009. 6. 26.

E. Cline: From Eden to Exile. Unraveling Mysteries of the Bible. Washington, 2008. Kritika: Chad Spigel, RBL 2009, 6. 26.

W. Dietrich,
The Early Monarchy in Israel: The Tenth Century B.C.E. Atlanta, 2007. Kritika: Jeremy Hutton, RBL 2009. 6. 26.

2009. július 9., csütörtök

Azerbajdzsáni kutatások

Mint arra még a blog bevezetőjében utaltam, az ókori Kelet határai problematikusak. Egyik ilyen izgalmas kérdés a Kaukázus déli előtere, Grúzia, Örményország és Azerbajdzsán. E kérdés elemzésébe most nem megyek bele: Bár az ókori Kelethez tartozás részben evidens (például az urartuiak a mai Örményország területén (is)), részben nem az (a nevezetes nyugat-grúziai Kolkhiszt már urartui feliratok is ismerik, Kulha néven; a proto-kartvel törzsek pedig antik forrásaink szerint Kelet-Törökország és a Fekete-tenger partjának tekintélyes részén előfordultak), amire most fel akarom hívni a figyelmet, hogy mindezek ellenére - vagy talán épp ezért - még mindig vannak itt olyan régiók, melyek régészeti szempontból teljes mértékben ismeretlenek. Itt természetesen nem Grúziáról és Örményországról van szó, hanem elsősorban Azerbajdzsánról. A kutatás is csak nemrégiben ismerte fel e hiányt, két tételt emelnék ki:

Az egyik Andreas Schachner tanulmánya az MDOG-ban (133 (2002) 251-332), melynek címe nemes egyszerűséggel: "Azerbaycan, eine 'terra incognita' der Vorderasiatischen Archäologie".

A másik pedig a 2006-ban indult amerikai - azeri Naxçıvan Archaeological Project, amely jelenleg kora bronzkori leletek mellett egy vaskori erődöt, ill. Akhaimenida-kori házakat tár fel Oğlankalánál. A projekt részletes honlapja
itt található.

A Szentföld öröksége - kiállítás

A Szépművészeti Múzeumban június 24. és szeptember 6. között tekinthető meg "A Szentföld öröksége - Kincsek a jeruzsálemi Izrael Múzeumból" c. kiállítása. A kiállításon számos ókori keleti tárgy is helyet kapott, köztük filiszteus koporsók és a Templom-tekercs egy részlete. A kiállításról bővebb információ itt található, Komoróczy Géza kiállítás-megnyitója pedig itt olvasható.

2009. július 7., kedd

Bautechnik im antiken und vorantiken Kleinasien

A Német Régészeti Intézet isztambuli kirendeltsége (van valakinek jobb kifejezése az Abteilungra ebben a kontextusban?) 2007. június 13. és 16. között egy izgalmas kis konferenciát rendezett a fentebbi címmel (legalábbis a pre-hellenisztikus rész, amin én is ott ültem a hallgatóság soraiban, tényleg izgalmas volt), melynek most az aktái is megjelentek a Byzas sorozat 9. köteteként. A blogunkat leginkább érintő fejezetek:

Mielke, Dirk Paul: Alte Paradigmen und neue Erkenntnisse zur hethitischen Holz-Lehmziegel-Architektur
Schachner, Andreas: Vom Plan zur Durchführung - Gedanken zur Planung und Baudurchführung in hethitischer Zeit
Seeher, Jürgen: Die Techniken der Steinbearbeitung in der hethitischen Architektur des 2. Jahrtausends v. Chr.
Hüser, Andreas: Staudämme - Ein besonderer Aspekt der hethitischen Baukunst
Harmanşah, Ömür: Stones of Ayanis: New Urban Foundations and the Architectonic Culture in Urartu during the 7th C. BC
Riorden, Elizabeth: Wilhelm Dörpfeld's Theory of Wood and Mudbrick Architecture: Implications and a Reassessment

További info itt.

2009. július 5., vasárnap

Pre-Modern Climate Change: absztraktok

Amint arra egy korábbi bejegyzésben felhívtam a figyelmet, októberben Koppenhágában nemzetközi konferenciát rendeznek a klímaváltozás hatásairól az ókori társadalmakra (elsősorban a Mediterráneum és az ókori Kelet). A konferencia honlapjára most felkerültek az absztraktok, érdemes átböngészni őket, számos ókori keleti és egyiptomi előadás fog elhangozni (még szudáni is). Az "absztraktok" link alatt ki kell választani, mely szekció absztraktjai töltődjenek be.

Nem az egyetem sok, hanem a hallgató kevés

Mindenki tudja. hogy a magyar felsőoktatás - legalábbis a bölcsész része - romokban hever. Ennek fényében érdemes elolvasni a SZTE-s Szabó Gáborral, a Magyar Rektori Konferencia elnökével készült döbbenetes interjút a Népszabadságban. Félreértés ne essék: van egy-két figyelemreméltó gondolata a rektornak is. De az interjú legnagyobb része egyszerűen botrányos. Én csak egyetlen részt emelnék ki, kommentárral:

Riporter: Idén végeznek először a bolognai rendszer szerinti 3 éves alapképzésben részt vett hallgatók. Sokak szerint ezzel a diplomával nem lehet elhelyezkedni, és egyes nyugat-európai országokban már elismerik a bolognai modell kudarcát.

Sz. G.: Meggyőződéssel cáfolom, hogy az alapdiplomának nincs értéke. (...)

(A Rektor Úr találkozott már BA-s bölcsész hallgatókkal? BA-s bölcsészdiploma követelményeit látta-e már? S itt most ne az elitszakokra (assziriológia és hasonlók) gondoljunk, hanem olyanokra mint történelem és társai!)

Sz. G. (folyt.): A műszaki, vagy az agrárpályákon egyértelmű, hogy használható ez a diploma. Tudomásul kell venni, hogy ma már az alapdiploma lesz egyenértékű a korábbi érettségivel,

(Épp ez a botrány, tisztelt Rektor Úr! Talán megérti, hogy viszont ezt sokan nem hajlandóak tudomásul venni.)

és ha majd az új klinikánkon sok lesz a külföldi beteg, akkor több nyelvet tudó, művelt, bölcsész diplomás recepciósok fogadják őket kedvesen.

(Én jólnevelt úrifiú vagyok, úgyhogy nem írok erre semmit. De ha a Rektor Úr olvasni tudott volna a gondolataimban, amikor ezeket a sorokat olvastam, nem biztos hogy a "jólnevelt úrifiú" leírással illetett volna engem.)

Az új rendszer a munkáltatóktól is együttműködést követel. Nyitott gondolkodású, képezhető embereket kapnak tőlünk: formálják őket olyanra, amilyenre az adott helyen szükség van!

(Értsd: olyan embereket kapnak, akik nem értenek semmihez, így a munkáltatónak még képzésük költségeit is át kell vállalniuk - hacsak nem recepciósnak alkalmazzák őket, ugyebár)

PS. A bejegyzés címét adó magvas gondolat a Népszabadság cikkcíme, amely precízen összegzi a Rektor Úr álláspontját.

2009. július 4., szombat

Új folyóirat-kötetek, Egyiptom és ókori Kelet

Válogatás a frissen megjelent új kötetek tartalmából:

Journal of Ancient Egyptian Interconnections
1/3 (2009)

J. E. Campbell: A Cuneiform Legal Presence in 'The Report of Wenamun' ?
J. Carrano et al.: Applying a Multi-Analytical Approach to the Investigation of Ancient Egyptian Influence in Nubian Communities: The Socio-Cultural Implications of Chemical Variation in Ceramic Styles
J. Kamrin: The Aamu of Shu in the Tomb of Khnumhotep II at Beni Hasan
D. Phelps: A Devastated Foreign Landscape Depicted in Luxor Temple.

Paléorient 34/2 (2008)

E. Cortesi et al.: Cultural Relationships beyond the Iranian Plateau: The Helmand Civilization, Baluchistan and the Indus Valley in the 3rd Millennium BCE.
K. Deckers - S. Riehl, Resource Exploitation of the Upper Khabur Basin (NE Syria) during the 3rd Millennium BC.

Aramazd - AJNES 3/1 (2008)

A. R. George: Shattered Tablets and Tangled Threads: Editing Gilgamesh, Then and Now
M. Khachikyan: To the Genesis of the Category of Aspect in Hurrian and Urartian
N. Harutyunyan: New Readings and Interpretations in Urartian Cuneiform Inscriptions
N. Tiratsyan: Luwian Gods in Urartu?
H. Avetisyan - W. Allinger-Csollich: A Bronze Sculpture from Aramus
Kh. Lori: The 2005-2006 Excavations of the Iron III Settlement at Tsaghkahovit
A. Kosyan: Review of J. L. Miller: Studies in the Origins, Development and Interpretation of the Kizzuwatna Rituals.

Szudáni élmények 2.

Folytatódik a Sírásók naplóján a Magyar Merowe-gát Régészeti Expedíciójáról szóló élménybeszámoló, sok életképpel. Klikk ide.

2009. július 3., péntek

L'Ittitologia cent'anni dopo

Az Incontri Linguistici egy neves olasz nyelvtörténeti szakfolyóirat, mely 32 (2009) kötetét a hettitológia százéves évfordulójának szentelte a fentebbi alcímmel (speciel 1909-ben nem történt semmi izgalmas, de az 1906-ban megindult (német) hattusai ásatásoktól például lehet számítani, ha eltekintünk a korábbi francia próbálkozgatásoktól). Ennek megfelelően a kötet fő tanulmányai hettita tárgyúak, ezek:

Theo van den Hout, A century of Hittite Text Dating and the Origins of the Hittite Cuneiform Script;
Elisabeth Rieken, Der Archaismus des Hethitischen: eine Bestandsaufnahme;
H. Craig Melchert - Norbert Oettinger: Ablativ und Instrumental im Hethitischen und Indogermanischen;
Jaan Puhvel, The (Pre)history and Proto-meaning of Hittite nink-and nini(n)k-;
Johann Tischler, Etymologische Blender im Hethitischen;
Jacqueline Boley, The New World of Ancient Logic: the Contribution of Old Hittite to Proto-Indo-European;
Paola Cotticelli Kurras, La ricostruzione della protolingua indoeuropea alla luce dei dati anatolici.

További info
itt.