2008. november 30., vasárnap

Ton-Künstler - Beszámoló egy kiállításról

Egy igen régi bejegyzésben már felhívtam olvasóink figyelmét a müncheni Ton-Künstler című kiállításra, amely öt évezred egyiptomi kerámiájának bemutatására vállalkozott és november 30-ig, azaz a mai napig volt látható a müncheni Egyiptomi Múzeum egy kihelyezett részlegében, a Seefeld-i kastélymúzeum észak-keleti szárnyában. A belvárosból indulva körülbelül egy órás utazással (S-Bahnnal és gyalog) juthatunk el ebbe a kedves faluba, ahol a Schloß Seefeld nemcsak időszaki kiállításoknak, de helyi rendezvényeknek is, ezen a hétvégén például karácsonyi vásárnak ad otthont. Meglehetősen szokatlan és kieső hely ez egy egyiptológia kiállításhoz, de maximálisan megérte a kirándulást: összesen 600 tárgy két emeleten, kis termekben elrendezve, rendkívül részletes leírásokkal a kerámia típusairól, a kerámiatárgyak elkészítéséről és alkalmazásáról, illetve további az agyagfelhasználáshoz kapcsolódó témákról. Az alapvetően időrendben haladó tárlatot tematikus blokkok törték meg, így betekintést nyerhettünk az építészetbe, a kenyérsütés technikáiba, a fajansztárgyak széles repertoárjába a díszítőcsempéktől a luxus kivitelezésű ékszerekig. Számos példát láthattunk az edények szerepére a mágiában, az ünnepeken, szertartásokon, illetve az edény (avagy a darabjai, azaz osztrakonok) íráshordozó funkciójára. Egy külön tárló mutatta be a kereskedelmi kapcsolatok eredményeképpen megjelenő importárut illetve az ezek hatására kialakult egyiptomi típusokat.
Végül kiemelnék néhány különleges darabot, amelyek valamiért rendkívüli módon elnyerték a tetszésemet. Az egyik egy kétszintes ház látványos modellje a Középbirodalomból. A másik ilyen érdekes tárgy egy levélhordozóként szolgáló kis korsó: a 18. dinasztiabeli hieratikus feliraton bizonyos Hetepi bizonygatja Ipuresztinek, hogy nincs más nő az életében, továbbá felsorolja, milyen ajándékokat küldött a címzett hölgynek. De ne feledkezzünk meg a kiállítás emblémájának is kiválasztott hatalmas Bész-vázáról sem, amely az újbirodalmi terem fő látványosságául szolgált (E három tárgyról a képeket lásd a bejegyzés legvégén).

Szeretném kiemelni, hogy a baráti belépőár mellett nyugodtan készíthettem fotókat is - természetesen vaku nélkül, hiszen vakut elvből nem használok egy múzeumban - és a profi elrendezésnek és megvilágításnak köszönhetően a képeim meglepően jól sikerültek. Ezekből válogattam ki néhányat e beszámoló illusztrációjaként.

(Információk a képekről felülről lefelé haladva: Naqada I kultúra; Naqada II kultúra; Hz-edény az Óbirodalomból; Első Átmeneti Kor és Középbirodalom; Kenyérsütő formák - késő ÓB és KB; Fajanszcsempe (datálás nélkül); Fogolyfigurák átokszöveggel az Óbirodalomból; Edény démotikus felirattal; Importedények és stílushatások - különböző korokból; Edény hieratikus levéllel az oldalán feltehetően a 18. dinasztiából; Bész-váza a 18-19. dinasztia idejéből; Házmodell - Középbirodalom)














2008. november 29., szombat

Supplément CRIPEL 7 (2008)

Most fedeztem fel egyik fő információforrásom, az olasz üzemeltetésű Archaeogate honlapján, hogy nemrég jelent meg a CRIPEL különszáma, benne a 4e Conférence Internationale sur l'Archéologie de la 4e Cataracte du Nil konferencia aktáival. A tartalomjegyzékre kattintva rögtön három magyar szerzővel találkozunk, akik a már sokunk által jól ismert Meroé-projekt 2007-es eredményeiről számolnak be tanulmányaikban.

2008. november 28., péntek

Ókori keletes könyvújdonságok

Abrahami, Philippe – Battini, Laura (szerk.): Les armées du Proche-Orient ancien (IIIe – Ier mill. av. J.-C.). Actes du colloque international organisé à Lyon les 1er et 2 décembre 2006. BAR S1855.

Aruz, Joan – Benzel, Kim – Evans, Jean (szerk.):
Beyond Babylon. Art, Trade, and Diplomacy in the Second Millennium B.C. The Metropolitan Museum, kiállítási katalógus.

Czichon, Rainer M. - Werner, Peter:
Ausgrabungen in Tell Munbaqa Ekalte 4. Die bronzezeitliche Keramik. WVDOG 118. Harrassowitz.

Da Riva, Rocio: The Neo-Babylonian Royal Inscriptions. An Introduction.
GMTR 4. Ugarit-Verlag.

Freydank, Helmut - Feller, Barbara:
Mittelassyrische Rechtsurkunden und Verwaltungstexte VIII. WVDOG 119. Harrassowitz.

Gzella, Holger - Folmer, M. L. (szerk.):
Aramaic in its Historical and Linguistic Setting. VOK 50. Harrassowitz.

Niedorf, Christian:
Die mittelbabylonischen Rechtsurkunden aus Alalah (Schicht IV). AOAT 352. Ugarit-Verlag.

Pedde, Friedhelm - Lundstrom, Steven: Der alte Palast im Assur: Architektur und Baugeschichte. WVDOG 120. Harrassowitz.

2008. november 27., csütörtök

Papirológiai Nyári Egyetem

Na nem mintha olyan közel lenne, és könnyű lenne oda eljutni, de a hiteles tudósítás vágyától fűtve felhívnám a figyelmet erre a nyári egyetemre: 2009 júliusában a Department of Classical Studies at the University of Michigan egy papirológiai nyári kurzust szervez elsősorban késő-antik okirati papiruszok tanulmányozására. A nyári kurzus egy sorozatba illeszkedik, melyet az American Society of Papyrologists támogat, és ezúttal Ann Arbor (MI) a helyszín. Az előadásokon túl aktív munkát várnak el a résztvevőktől, délutáni műhelyek formájában (publikálatlan papiruszok feldolgozása, konzerválás, nyelvtanulás). A kurzusra kitöltött jelentkezési lappal, önéletrajzzal és két ajánlólevéllel lehet jelentkezni február 15-ig. További információk ezen a linken olvashatók.

Fotókiállítás Berlinben

A berlini Ägyptisches Museum und Papyrussammlung, pontosabban a Bildarchiv Preußischer Kulturbesitz különleges fotókiállításnak ad otthont 2008 november 12. és 2009 január 9. között. A Pyramiden und Sphinx - Giza in historischen Fotografien című kiállítás 1852 és 1900 között készült képeket mutat be a nagyközönségnek.

2008. november 26., szerda

Hasznos Andrea: 9th International Congress of Coptic Studies - Cairo

Szeptemberben a négyévente megrendezett nemzetközi koptológus kongresszuson vettem részt és adtam elő. A kongresszust az International Association for Coptic Studies rendezi; az első kongresszus 1976-ban volt, szintén Kairóban, mint ezévben. Az „alapító atyák” közül sokan jelen voltak most is, és a nyitó előadás éppen a kongresszusok elmúlt harminckét évéről, és az első kairóiról szólt. Ezt Stephen Emmel (Münster) tartotta, aki egyébként Shenoute életművének egyik jelentős kutatója, és beszámolója éppoly élvezetes és humoros volt, mint amennyire informatív a kopt társaság megalapításáról, céljairól és a kongresszusok témájáról. Nagyon inspiráló volt már ez az első este is, és közben folyamatosan lázasan kutattam a minden résztvevő nyakában kötelezően ott lógó névtáblát, hogy lássam és arcot tudjak kötni a publikációkból és tudományos tevékenységekből már ismert nevekhez. A legtöbben, akik a Coptic studies bármely területén jeleskednek – gnózis, archeológia, nyelvészet, művészet, szövegkiadások és filológia, sőt a legújabb kor követelményeinek megfelelően „gender studies” – ott voltak, mintegy százötven ember, és még néhányan, akik nem adtak elő.
Engem természetesen leginkább a kopt nyelv-nyelvészet szekció és annak előadói érdekeltek, és különösen kerestem az Ariel Shisha-Halevy (Jeruzsálem) és az Eitan Grossman (Jeruzsálem) feliratú kis névtáblákat, mert velük már egy ideje e-mail váltásban (a modern kor tudományos fóruma) voltam egy-egy kopt nyelvi jelenség illetve vélemény(különbség) kapcsán…csakhogy az első este nem láttam egyiküket sem, és azután sem – majd kiderült, hogy ők, lehetséges egyiptomi terrorista akció miatt, nem jöhettek el Izraelből, pedig ők is nagyon készültek a jeles kongresszusra.
Találkoztam és volt szerencsém hallani viszont ebben a szekcióban Tonio Sebastian Richtert (Lipcse) a kopt konjunktív többféle lehetséges alakjáról és előfordulásáról egy késői szövegtípusban; Anne Boud’hors (Párizs) előadása (franciául) néhány thébai osztrakon nyelvében vizsgálta a mnte- használatát; a kopt nyelvészet egyik „nagy öregje”, Wolf-Peter Funk (Quebec) szintén ott volt, és nagyon izgalmas előadást tartott a kopt n…an tagadás azon formájáról, amikor nem szerepel az an; az egyik jeles fiatal, Chris Reintges is sok újdonsággal szolgált (bár Funk erős kritikáját „élvezte”) az asyndeton relatívumról szóló beszámolójában; plenáris előadáson Ewa D. Zakrzewska (Amsterdam) számolt be a 2004 – 2008 közötti kopt nyelvészeti fejleményekről, irányzatokról, publikációkról.
Nyilván nem lehet ezen a fórumon minden egyes előadásról és előadóról megemlékezni, viszont össze lehet foglalni az egész kongresszust néhány jelzőben: inspiráló, összegző, sokrétű, gyümölcsöző és hallatlanul izgalmas. Sosem láttam korábban például a nagy Tito Orlandit, most viszont hallhattam, amikor a kopt irodalomról és kéziratokról beszélt, és új terminológia létrehozását sürgette, mert szerinte az, amelyet egyéb nyelvek patrisztikai irodalmára használnak, itt nem állja meg a helyét. Személyes beszélgetésben próbáltuk Suzana Hodakkal (Münster), a Deir el-Bachit-i kopt osztrakonok feldolgozójával, a szorosabb együttműködés magját elvetni a thébai nyugati part ásatásain előkerülő kopt osztrakonok kapcsán. Ott volt Bentley Layton, Peter Grossmann, James E. Goehring, Marvin Meyer, Hans Förster, Frank Feder, John D. Turner, Ewa Wipszycka, hogy csak a legismertebbeket említsem. Sajnos, itt is szekciók voltak – mert máshogyan ezt nem is lehet – , így természetesen nem tudtam az összes előadást meghallgatni, viszont így is nagyon hasznos volt a számomra. Én egyébként a nyelvészeti szekcióban adtam elő arról, hogy a kopt mellékmondatokban mennyiben láthatunk görög nyelvi hatást.

2008. november 25., kedd

Előadás a Ptolemaios-korról

Az Ókortudományi Társaság Piliscsabai Tagozatának következő ülésének tárgya:

Christian Gastgeber
Alltagsleben in Ägypten der Ptolemäerzeit

Helyszín: Piliscsaba, PPKE BTK, Stephaneum, Pázmány-terem

Időpont: 2008. november 26. 15.00

2008. november 24., hétfő

Jeruzsálemi ösztöndíj

A dékáni hivatal felhívása:
A jeruzsálemi W. F. Albright Institute of Archeological Research három hónapos ösztöndíj pályázatot hirdet doktorandusz hallgatók illetve posztdoktorok részére. A támogatás összege 11 500 $, az elnyert ösztöndíj a 2009. szeptember 1-től 2010. május 31-ig terjedő időszakban használható fel.
Benyújtási határidő: 2009. április 1.
További információk a http://aiar.org/ honlapon olvashatók.

Bezár az Ashmolean Museum

Az Egyptology Resources honlap hírei között olvastam a következőt:
Az oxfordi Ashmolean Museum december 23-án csaknem egy teljes évre bezárja kapuit a nagyközönség előtt. Egyéni kutatók engedélyt kaphatnak az egyiptomi gyűjtemény bizonyos részeinek megtekintésére, de csoportok fogadására egész jövő novemberig nincs lehetőség. A felújítás és bővítés részleteiről a múzeum honlapján tájékozódhatunk.

Két egyiptológiai könyv BMCR kritikája

Két egyiptológiai témájú könyvről jelent meg nemrégiben recenzió a Bryn Mawr Classical Review oldalain. (A címre kattintva egyenesen a könyvkritikához jutunk)
Tomasz Derda, Arsinoites Nomos. Administration of the Fayum under Roman Rule. The Journal of Juristic Papyrology Supplement, 7. Warsaw: Institute of Archaeology, Warsaw University and Fundaja im. Rafala Taubenschlaga, 2006. $79.00.
Richard H. Wilkinson (ed.), Egyptology Today. Cambridge: Cambridge University Press, 2008. $29.99
Az utóbbi könyv tartalomjegyzéke itt megtekinthető.

2008. november 22., szombat

Technikai újítás a blogon: Könyvtárak

Oldalsó linkgyűjteményünket praktikus megfontolásokból egy újabb kategóriával egészítettem ki, mégpedig a legfontosabb könyvtárak katalógusainak (ill. hozzájuk kapcsolódó bibliográfiai adatbázisok) linkjeivel. Ennek megfelelően felvettem otthonról az asszír tanszék és a MTA könyvtárát (az egyiptológiai tanszék könyvtári katalógusa legjobb tudomásom szerint on-line nem hozzáférhető), külföldről pedig azokat, melyek tapasztalataim szerint a leghasznosabbak: könyvtárként a müncheni Staatsbibliothek és az Universitätsbibliothek, a leideni egyetem könyvtára (benne a NINO gyűjteményével); adatbázisként pedig az Aigyptos, ill. a DAI és a chicagoi Oriental Institute bibliográfiai (a Dyabola előfizetős, úgyhogy nem linkeltem be). A linkek minden egyes esetben közvetlenül a katalógusokra mutatnak, hogy minél gyorsabban lehessen keresni, s nem pedig a könyvtárak, ill. az adatbázisok nyitólapjára. Remélem, hasznosak lesznek e linkek Olvasóinknak.

2008. november 21., péntek

Előzetes jelentés az El-Lahun Survey Project 2008-as szezonjáról

Amint a kollégák azt a blogukon közzétették, a kairói Magyar Kulturális Tanácsosi Hivatal honlapján - vagyis itt - máris megtekinthető az El-Lahun Survey Project 2008-as szezonjának előzetese jelentése.

Kiállítás és szimpózium a II. évezredről

A Metropolitan Museumban, a Beyond Babylon: Art, Trade and Diplomacy in the Second Millennium B.C. című kiállításhoz kapcsolódóan egy kétnapos szimpóziumot rendeznek december 18-19.-én, számos neves előadóval (pl. Manfred Bietak, Paolo Matthiae) és számos "slágertémá"-val (Avaris, Qatna, stb.).

2008. november 20., csütörtök

A hurri thesaurus felé

Amint azt már a 2005-ös római konferencián is taglalták (és a Fs. Košakban, valamint a müncheni szimpóziumon részletesen be is mutatták), egy könyvsorozat indul útjára, mely egyfajta hurri thesaurusként fog funkcionálni, mivel minden egyes gyöknél, ill. szónál megadják: 1) a jelentést, az egyes alakokat szöveghellyel, 2) a hettita, sumer, akkád megfelelőket, 3) a származékszavakat (beleértve a személyneveket is), 4) a teljes szakirodalmat. Az első kötet most jelent meg, a méltán neves olasz Eothen hettitológiai sorozatban:

Stefano de Martino - Mauro Giorgieri: Literatur zum hurritischen Lexikon (LHL) 1. A. Firenze, LoGisma, 2008.

Idővel lesz online változat is, mégpedig a hettita portálon.

2008. november 18., kedd

Szimpózium a keleti Mediterráneum régészetéről

A jeruzsálemi Héber Egyetem december 4-én "Interconnections and Regional Narratives in Mediterranean Archaeology (c. 1700 - 700 BCE)" címmel kis szimpóziumot rendez. Mivel honlapja nincs (minek is az), ideiktatom a programot. Az előadók között több, igen neves kutató is található, mint Manfred Bietak, Yuval Goren vagy Itamar Singer.

First Session (Aren Maeir, Bar-Ilan University, Israel, Chair)
9:20 Opening Remarks
9:30-10:00 Manfred Bietak (University of Vienna, Austria ): The Minoan connections of Egypt
10:00-10:30 Robert Schiestl (Freie Universität Berlin , Germany): The Asiatic community at Tell el-Dab`a
10:30-11:00 Yuval Goren (Tel Aviv University, Israel): International Exchange in the Eastern Mediterranean: The case of the Uluburun Ship as seen through the Petrographic Microscope

Second Session (Assaf Yasur-Landau, UCSC, USA, Chair)
11:30-12:00 Sarah Morris (UCLA, USA): Isaac and Iphigenia: comparing accounts of infant sacrifice in Greece and the Near East
12:00-12:30 Joanna Smith (Columbia University, USA): Regionalism and the Role of Cyprus in Mediterranean Interconnections
12:30-13:00 John Papadopoulos (UCLA , USA): Why Jerusalem needs Athens: Reflections on Early Iron Age absolute chronology
13:00-13:30 Itamar Singer (Tel Aviv University , Israel): The Tel Aphek Fragment and the Problem of Early Philistine Writing

Third Session (Ami Mazar, Hebrew University of Jerusalem, Israel, Chair)
15:00-15:30 Louise Hitchcock ( University of Melbourne, Australia): Building Mediterranean Identities: The Role of Architecture
15:30-16:00 Marie Henriette Gates (Bilkent University, Turkey ): Manufacturing a Mediterranean identity at Kinet Hüyük, a remote Bronze Age port in Cilicia
16:00-16:30 Jeremy Rutter (Dartmouth College, USA ): Transport Vessel Forms from Kommos (Southern Crete) in the Late Bronze Age and Their Implications for Cultural Interactions throughout the Central and Eastern Mediterranean

Szimpózium Kappadókiáról

A Paviai Egyetem, ahol igen kiváló hettitológiai munkacsoport dolgozik, november 20-án egy egy kis szimpóziumot rendez Kappadókia kutatásainak újabb eredményeiből, "Geo-archaeological activities in Southern Turkey (Cappadocia)" címmel. A program itt megtekinthető. Összehasonlításul az előző bejegyzésben említett francia szimpóziummal: itt az olaszok és a törökök egyaránt angolul fognak beszélni - csak az egy francia kutató fog - természetesen - franciául előadást tartani.

2008. november 14., péntek

Szimpózium az első évezredi anatóliai nyelvekről

Abban a párhuzamos univerzumban, ahol a francia kutatók élnek, november 21-én egy kis szimpóziumot tartanak az ELCOA éves konferenciája keretében (mottó: Journée langues rares) az i. e. első évezredi kis-ázsiai nyelvekről (csak francia nyelven természetesen). A program itt megtekinthető, az előadók között több kiválóság is akad.

Ókori keleti könyvújdonságok

Néhány az elmúlt hetek könyvterméséből:

Samuel Jackson: A Comparison of Ancient Near Eastern Law Collections Prior to the First Millennium B.C. Gorgias Dissertations 35. Near Eastern Studies 10. Gorgias Press.

Mauro Liverani - Clelia Mora (a cura di): I diritti del mondo cuneiforme (Mesopotamia e regioni adiacenti, ca. 2500-500 a.C.). IUSS Press.

G. del Olmo Lete (szerk.): Mythologie et Religion des Sémites Occidentaux. I. Ebla, Mari. II. Emar, Ougarit, Israel, Phénicie, Aram, Arabie. OLA 162. Louvian-la-Neuve, Peeters.

Mark S. Smith - Wayne T. Pitard: The Ugaritic Baal Cycle II. Introduction with Text, Translation and Commentary of KTU/CAT 1.3-1.4. Leiden, Brill, s. a.

Dominik Bonatz - Rainer M. Czichon - F. Janoscha Kreppner (szerk.): Fundstellen. Gesammelte Schriften zur Archäologie und Geschichte Altvorderasiens ad honorem Hartmut Kühne. Wiesbaden, Harrassowitz.

Wolfgang Röllig: Land- und Viehwirtschaft am unteren Habur in mittelassyrischer Zeit. Berichte der Ausgrabung Tell Seh Hamad / Dur-Katlimmu 9. Wiesbaden, Harrassowitz.

W. F. M. Henkelman: The other gods who are. Studies in Elamite-Iranian acculturation based on the Persepolis fortification texts. Achaemenid History 14. Leiden, NINO.

A Göttinger Beiträge zum Alten Orient (egykoron Göttinger Arbeitshefte zur Altorientalischen Literatur) első két kötete:

Frauke Weisershäuser: Die königlichen Frauen der III. Dynastie von Ur.
Wolfgang Schramm: Ein Compendium sumerisch-akkadischer Beschwörungen.

(Információ a kiadó (Universitätsverlag Göttingen) honlapján)

És végül egy reprint:

A. Leo Oppenheim: The Interpretation of Dreams in the Ancient Near East. Gorgias Press, s. a.

2008. november 11., kedd

Beszámoló a müncheni hettita szótár szimpóziumáról

Mint ismeretes, a hettita nagyszótárat két helyen szerkesztik (részben eltérő elvek alapján), Münchenben (A-K) és Chicagoban (L-Z). Az utóbbi évtizedben a müncheni rész szerkesztése örvendetesen fellendült, és a tervek szerint 2015-re befejezik a kijelölt részt (most a H-nál tartanak). A múlt hétvégén (november 7-8.) egy kis szimpóziumot tartottak a projekt munkatársainak előadásaival, Abenteuer Wort – Arbeitstreffen des Hethitischen Wörterbuchs címmel. A szimpóziumnak két része volt: egy zártkörű találkozó, ahol a szótárírás technikai részleteit vitatták meg és egy nyilvános előadássorozat. Kötött téma esetén (különösen ha az egy szótár), mindig fennáll a veszély, hogy némely előadás csak némi beleerőltetéssel lesz kapcsolható, s így nem is feltétlenül lesz megfelelő minőségű. Ez sajnos itt is beigazolódott, mivel az előadások rendkívül hullámzó színvonalúak voltak.

Két kutató, probléma-centrikus előadás helyett, mindössze egy-egy projektet mutatott be, amelyek ráadásul minden hettitológus számára közismertek (J. Miller/München: Das Mainzer Archiv und die hethitische Lexikographie; M. Giorgieri/Pavia, Ein hurritisches lexikographisches Projekt). A milleri előadás egyetlen újdonsága az volt, hogy a hettita táblákról három dimenziós scanneket is készítettek, csak olyan hatalmas a file-ok mérete, hogy még szélessávú kapcsolat mellett sem tölthetőek le (egyelőre). Egy másik kutató történeti vonatkozású ötletét mutatta be, melynek egyrészt nem volt köze sem a megadott címhez, sem a szótáríráshoz, másfelől elfelejtett az ötlete mellett argumentálni (A. Gilan/Mainz: Das hethitische Wort hulle/a- und die Kommunikationssituation des Anitta-Textes). A szótár egyik szerkesztője azt mutatta be, hogy a hettita szövegekben különféle retorikai és stílusalakzatok is megragadhatóak – amivel az ég egy adta világon semmi újdonságot nem mondott, hiszen ezen eszközök használata univerzálisnak mondható, különösen irodalmi szövegekben (P. Cotticelli Kurras/Verona: Hethitische Stilfiguren und Wortschatz). Az előadássorozat mélypontja azonban kétségkívűl az az előadó volt, aki a hettita szövegek sajátos fordulatainak problémáit taglalta (főképp azon elmélkedve – minden alap nélkül – hogy a német fordítások milyen problémákat okoznak a nem német anyanyelvűeknek), teljesen megfeledkezve arról a körülményről, hogy szét kellene választani a szövegkiadásokban, a szótárban és az irodalmi igényű műfordításokban megjelenítendő fordításokat (H. Roszkowska-Mutschler/Dresden: Das Problem der Übersetzungen).

Mindettől függetlenül igen jó előadások is elhangzottak. T. Scheucher (Leiden), aki a hettita lexikális listákat dolgozza fel, néhány igencsak figyelemreméltó tényre mutatott rá: noha a lexikális listák fele a Nagybirodalom végéről származik, nyelvezetük és helyesírásuk kifejezetten konzervatív, alig látszik a beszélt nyelv luvizálódásának bármi nyoma. Másfelől, a hettita írnokok az akkád adatok majdnem negyedét rosszul fordították, ami igencsak érdekes fényt vet az akkádtudásukra. Nem mellesleg roppant érdekes, és a hettita fonetika szempontjából kiemelkedő jelentőségű, hogy sok esetben fonetikai problémák vezettek e félrefordításokhoz (Lexikalische Listen und Wörterbücher).

M. Zinko-Ofitsch (Graz) – előadáscímével ellentétben – jelenlegi kutatásait mutatta be: mint kimutatta, egy bizonyos, egyfajta női kendőt jelölő hettita szó alatt legalább négy különböző szó alakjait vonták egybe (Hethitische Lexikographie und Indogermanistik).

D. Groddek (Essen) azt mutatta be publikált és sajtó alatt levő példákon, hogy az apró táblatöredékek (joinok) milyen – néha meghökkentően – újfajta információkkal tudnak szolgálni – már ha sikerül kideríteni, mely nagyobb szövegrészhez tartoznak. A legizgalmasabb II. Muršili ún. Első Járványimájának egy újabb töredéke, melynek alapján kiderült, hogy I. Šuppiluliuma puccsa a korábban feltételezettekkel szemben meglehetősen eltérően zajlott le (Joins und Lexikographie).

A. Kloekhorst (Leiden) pedig egy, a CHD-ban hibásan felvett hettita igén azt mutatta be, mennyire fontos lenne, hogy a leíró nyelvészetben és szótárírásban is komolyan vegyék a három hettita nyelvfázist, mivel – például – bizonyos igék a nyelv változása során ragozási osztályokat cserélhetnek és ez sokszor hibás leírásokhoz vezet a szótárban, akárcsak ebben az esetben (Etymologie und Lexikographie).

2008. november 9., vasárnap

Meghosszabbítva

Bár november 9. van, a Szépművészeti Múzeum Reneszánsz a fáraók Egyiptomában című kiállítása mégsem zárt be: az időszaki kiállítást december 7-ig meghosszabbították. Erről a múzeum honlapján, a "sajtószobában" is olvashatunk.

2008. november 6., csütörtök

Múzeumi hírek: mostanában nyíló kiállítások

2008 november 18. és 2009 március 15. között New Yorkban, a Metropolitan Museum-ban látható a Beyond Babylon: Art, Trade, and Diplomacy in the Second Millennium B.C. című kiállítás.

Az atlantai Michael C. Carlos Museum of Emory University 2008 november 15. és 2009 május 25. között ad otthont két kiállításnak is: A Tutankhamun: The Golden King & the Great Pharaohs a bécsi kiállítás utóda (a párhuzamos Tutanhamon kiállítás most Dallasban látható). A Carlos Mueum e nagyszabású tárlatát egy kisebb, ám annál érdekesebbnek ígérkező fotókiállítással egészíti ki: Wonderful Things: The Harry Burton Photographs and the Discovery of the Tomb of Tutankhamun.

A koppenhágai Glyptotek a dán egyiptológia 125 éves fennállását ünnepli, melynek alkalmából 2008 október 10. és 2009 február 8. között rendezik meg az Egypt – Back to the Source című kiállítást. Kiemelt helyet kap a tárlaton Valdemar Schmidt (1836-1925) egyiptológus személye, aki a Glyptotek gyűjteményének alapítója volt.

A londoni Royal Academy of Art kiállítása október 25-től látható Byzantium 330-1453 címmel. Bár ez már nem kifejezetten ókor, azért mindenképp érdemes megtekinteni. A honlapon egy interaktív térkép is található, amely bemutatja a Bizánci birodalom kiterjedését a különböző korokban, és a pulzáló piros körökre kattintva néhány tárgyat is megtekinthetünk egy-egy adott régióból, pl. Egyiptomból is.

Olasz és egyiptomi koprodukciós szervezés eredményeképpen, egy speciális múzeumtörténeti kiállítás látható a Kairói Egyiptomi Múzeum 44-es termében The History of the Egyptian Museum címmel. A kiállítás csak egy hónapig tart, még november 19-ig tekinthető meg

2008. november 5., szerda

Konferencia-felhívás: BANEA 2009

A British Association for Near Eastern Archaeology éves rendes konferenciáját Durhamban tartja, 2009. január 8. és 10. között. A téma: Networks of Movement in SW Asia. A konferencia azonban több szekcióra oszlik, s (elsősorban) a következő témákban várják az absztraktokat november 16.-ig:

1. Archaeology in Iraq: War and Peace.
2. Beyond Boundaries: Deconstructing dichotomies, boundaries, and concepts of liminality within South West Asia.
3. Cuneiforum.
4. Empires and their networks.
5. Fragile Crescent Project.
6. Levant Environment & (Pre)history
7. Recent Fieldwork.

Felkért előadó: Prof. Steven Mithen (Reading University): The Archaeology of the Human Settlement in the Jordan Valley: It's (nearly) all about water.

További információ - köztük a szekciók részletes leírása - a konferencia honlapján.

Új on-line folyóirat franciául

A François Daumas Egyiptológiai Intézet (Montpellier) egy új, on-line folyóirat indítását jelentette be: ENiM - Égypte nilotique et méditerranéenne. A folyóirat francia nyelvű tanulmányokat fog tartalmazni és a cikkek közvetlenül az internetről is olvashatók illetve letölthetők lesznek.

Buhály és Roaf Rusáról, Erimena fiáról

Mint ahogy arról nemrég hírt adtunk, újabb leletek segítségével immáron (majdnem) teljesen rekonstruálni lehetett egy urartui uralkodó, Rusa, Erimena fia sztéléjét. Urartológus kollégánkat, Buhály Attilát – a Haldiblog szorgos vezetőjét – természetesen nem hagyta hidegen ezen esemény, s ezért rögvest elkészítette és publikálta a szöveg magyar fordítását és kommentárát, amivel örvendetesen gyarapodnak a magyarra fordított urartui szövegek.

A nemzetközi kutatás malmai is őrölnek tovább, s Rusa, Erimena fia kiemelt helyet kap benne. A müncheni egyetemen az a szokás, hogy az ókori keletesek közül minden héten egy-egy kutató tart előadást az aktuális témájából (afféle ÓT-ülés szerűen), s tegnap Michael Roaf beszélt, Did Rusa commit suicide? címmel, amely a würzburgi Rencontre-on bemutatott előadás javított változata volt. Eszerint azt a problémát, hogy az asszír források szerint 714-ban öngyilkosságot elkövető Rusa a rákövetkező évben szövetségre lép egy tabali uralkodóval és Midas királlyal, csak úgy lehet megmagyarázni, hogy két különböző Rusáról van szó. Csakhogy míg a „késebbi”, más forrásokból is ismert Rusa II. Sarduri fiaként szépen beleillik az eddig is ismert apa-fia rendszerű urartui királylistába, addig az első Rusával nem tudunk mit kezdeni.

Itt jön a képbe Rusa, Erimena fia, akinek az apja ugyanis nem szerepel seholsem urartui királyként. Bár eddig a kutatás ezen Rusát – III. Rusaként – az urartui történelem végére helyezte, valójában az újabb kutatások – elsősorban a tavalyi, müncheni Biainili – Urartu-szimpóziumon elhangzott, jelenleg sajtó alatt levő tanulmányok, ill. az Aramazd 2 (2007) tanulmányai, ld. még Rusahinili, RlA s.v. – számos érvet sorakoztattak fel, hogy jóval korábbra kellene őt datálni:

1) Rusa az általa épített erődöt (Toprakkale) jelző nélkül, egyszerűen Rusahinilinek nevezi. Ezzel szemben Rusa, Argišti fia (eml. 673/2-652) amikor építkezik, sajátját már Rusahinili Eidurikai-nak hívja (Ayanis), megkülönböztetésül Toprakkalétól (Rusahinili Qilbanikai). Ezzel egy terminus ante quemet nyertünk Rusára, Erimena fiára.
2) A Rusa, Erimena fia által használt titulatúra a Rusa, II. Sarduri fia és az ő fia, az előbb említett Argišti titulatúrájához hasonló.
3) A feliratos pajzsokon megjelenő oroszlánok és bikák ikonográfiai elemzése egyetlen tipo-kronológiai sorrendet enged csak meg: Sarduri – Rusa, Erimena fia – Rusa, Sarduri fia.

Ennek az – itt most leegyszerűsített érvelésnek az – alapján Roaf szerint kijelenthető, hogy az öngyilkosságot elkövető Rusa azonos volt Rusával, Erimena fiával, aki vélelmezhetően trónbitorló volt, és a szövetséget kötő Rusa már Rusa, Sarduri fia volt, a jogos király. Hogy valóban öngyilkosság volt-e, vagy segítettek neki, az kérdéses, mindenesetre egy töredékes szöveghely (SAA 5 93) inkább ez utóbbit látszik alátámasztani.

2008. november 2., vasárnap

Könyvajánló (Egyiptológia)

Néhány ajánló az elmúlt hónapok egyiptológiai könyvterméséből. A címekre kattintva a kiadó honlapján rövid leírás és további információk olvashatók a könyvekről:

Sally-Ann Ashton: Cleopatra and Egypt. Blackwell Ancient Lives. Malden (MA) – Oxford: Wiley-Blackwell, 2008.

Christophe Barbotin: Ahmosis et le début de la XVIIIe dynastie. Paris: Pygmalion Editions, 2008.

Elliott Colla: Conflicted Antiquities: Egyptology, Egyptomania, Egyptian Modernity. Durham (NC): Duke University Press, 2007.

Jitse H. F. Dijkstra: Philae and the End of Ancient Egyptian Religion. A Regional Study of Religious Transformation (298-642 CE). Orientalia Lovaniensia Analecta, 173 Leuven: Peeters, 2008.

Eva M. Engel – Vera Müller – Ulrich Hartung (Hrsg.): Zeichen aus dem Sand. Streiflichter aus Ägyptens Geschichte zu Ehren von Günter Dreyer. Wiesbaden: Harrassowitz verlag, 2008.

Gabi Hollender (Hrsg.): Amenophis I. und Ahmes Nefertari. Untersuchungen zur Entwicklung ihres posthumen Kultes anhand der Privatgräber der thebanischen Nekropole. Sonderschriften des Deutschen Archäologischen Instituts, Abt. Kairo 23. Berlin: Walter de Gruyter. Megjelenése 2009 januárjában várható.

Günther Lapp: Totenbuch Spruch 125. Synoptische Textausgabe nach Quellen des Neues Reiches. TbT 3, Basel: Orientverlag, 2008.

Barbara Lüscher: Der Totenbuch-Papyrus Princeton Pharaonic Roll 5. Mit einem Beitrag von Thomas Schneider. BAÄ 2, Basel, Orientverlag, 2008.


Alexandra Philip-Stephan: Dire le droit en Égypte pharaonique. Contribution à l'étude des structures et mécanismes juridictionnels jusqu'au Nouvel Empire. Connaissance de l'Égypte ancienne, 10. Bruxelles: Éditions Safran, 2008.

Paul Strathern: Napoleon in Egypt. Bantam Books. 2008.

Kasia Szpakowska: Daily Life in Ancient Egypt. Recreating Lahun. Malden: Blackwell Publishing, 2008.

Claude Vandersleyen: Le delta et la vallée du Nil. Le sens de ouadj our (w3d wr). Connaissance de l'Égypte ancienne, 10. Bruxelles: Éditions Safran, 2008.

Magyar régészsikerek Szíriában

Bár az iszlám régészete, s így a keresztesek régészete sem tartozik blogunk profiljába (szemben az ICAANE gyakorlatával), azért nagy örömmel linkelek be egy riportot, amely a szíriai Margat keresztes erődítményének Major Balázs régész és kutatócsoportja általi feltárásáról szól. S arról, hogy a kutatásfinanszírozás legszebb magyar hagyományai szerint épp anyagi gondokkal küszködnek.

3rd Dutch Symposium of the Ancient Near East (DUSANE)

Holland ókori keletes - egyiptológus kollégáink évente tartanak egy kis szimpóziumot, újabb kutatási eredményeikről, most épp Leidenben, november 15-én. Néhány figyelemreméltóbb előadás:

Alwin Kloekhorst (Leiden University): The Luwians within the history of Anatolia (2000-700 BC)
Gert Jan van Wijngaarden (University of Amsterdam): The Aegean and the Levant in the late Bronze Age: sharing material culture?
Caroline Waerzeggers (VU University Amsterdam): The Babylonian priest: prebends, purity and rank
Maarten Raven (National Museum of Antiquities): Dutch excavations at Saqqara 2007-2008: the tomb of Ptahemwia

Bővebb információ a szimpózium honlapján.

Megjegyzés. Én rendkívül jó ötletnek tartom az ilyen szimpóziumokat - ilyet igazán rendezhetnénk mi is otthon. Minden második évben, amikor nincs ókortudományi konferencia, rendezhetnénk egy közös szimpóziumot az otthoni ókori keletes és egyiptológus kutatóknak, szerintem szép kis konferenciát lehetne így összeszervezni, amint az ókortudományi konferencia folyamatosan izmosodó ókori keletes szekciója is mutatja.

2008. november 1., szombat

Journal of Egyptian History: Number 2

A nemrégiben született új egyiptológiai folyóirat, a Journal of Egyptian History első, 2008-as kötetének második száma is megjelent - legalábbis az on-line változat. Az első szám ingyen megtekinthető és letölthető, ahogy erről korábban már tudósítottunk. Nyilvánvalóan ez volt az étvágycsináló, a második számnak már csak a tartalmát és az absztraktokat tekinthetjük meg. Az egyéni előfizetés € 33.00, az intézményi előfizetés € 99.00 vagy € 89.00 (csak on-line verzió).