2008. szeptember 30., kedd

Rövid technikai szünet

A blog szerzői holnap két különböző európai nagyvárosba távoznak - bár a sors különös véletlene folytán egyazon gépen hagyják el az országot :) - amelynek rövid távon az lesz a következménye, hogy az elkövetkező napokban a bejegyzések szünetelnek egy ideig. Hosszú távú következménye remélhetőleg nem lesz, és hűséges olvasóink továbbra is számíthatnak a tudomány híreire a szürke őszi és téli hétköznapokon. A magam részéről arra számítok, hogy jövő héttől végre több időm lesz az írásra, így a szokásos rövid bejelentések és felhívások mellett hosszabb értekezésekkel, színesebb posztokkal jelentkezhetem.

2008. szeptember 28., vasárnap

Könyvismertetés: Egypt in the Byzantine World

Tavaly jelent meg Roger S. Bagnall szerkesztésében az Egypt in the Byzantine World 300-700 című tanulmánykötet (Cambridge: Cambridge University Press, 2007), melyet már régen kinéztem magamnak, de egyelőre sajnos nem foghattam a kezembe. Remélem az Akadémiai Könyvtár hamarosan megrendeli! Addig is íme egy ismertetés róla a Bryn Mawr Classical Review oldalán.

2008. szeptember 27., szombat

Absztraktok Lipcséből

A lipcsei konferencia (okt. 2-5) absztraktjai - legalábbis a túlnyomó részük - felkerültek a rendezvény hivatalos honlapjára, ahol egyébként a konferencia posztere is megtekinthető.

Egyiptom elsüllyedt kincsei Rómába mennek

A mostanában záró "Egyiptom elsüllyedt kincsei" című kiállítás, melyről korábban már tudósítottunk, a jelek szerint Madridból Rómába költözik. Részleteket egyelőre nem tudok, csak annyit, hogy az egyiptomi hatóságok jóváhagyták a "költözést".

Ramszesz-fej Bubasztiszban

A legfrissebb hírek szerint egyiptomi régészek egy gránitfejet találtak Tell-Basztában (Bubasztisz), amely valószínűleg II. Ramszeszt ábrázolja. Az orra sajnos letörött, de amúgy elég impozáns. További részletek többek között itt ovashatók, magyarul pedig az Index Tudomány rovatában található egy rövid tudósítás az eseményről. (A fejhez tartozó többi részt továbbra is lázasan keresik a helyszínen)

2008. szeptember 24., szerda

Vízalatti Múzeum Alexandriában?

Biztos sokan olvastak már itt vagy ott az új, nagyszabású tervről (jómagam kicsit fáziskésésben vagyok): lehet, hogy egy vízalatti múzeum nyílik majd Alexandia partjainál, illetve az elsüllyedt városrészek felett. Egyelőre persze még ott tart a dolog, hogy az UNESCO felállít egy szakértői csoportot, aki majd megvizsgálja a kivitelezés lehetőségeit. Üvegvitorlás látványterv természetesen már van! :) A részletek olvashatók a National Geographic on-line híreiben, ill. magyar változatban a Múlt-kor történelmi portálon.

2008. szeptember 22., hétfő

Fotó-pályázat

Gondolom sokaknak meggyőződése, hogy Egyiptomban készített csodálatos fotói méltán kapnának helyet akár a National Geographicban is. :) Most kitűnő lehetőség nyílik, hogy ezt megmutassák. Amatőr fotósok képeit várják ezen a fotó-pályázaton és a nyertesek alkotásaiból kiállítást is rendeznek Kairóban illetve a képeket katalógusban is kiadják. A téma: "Egypt: Life in a picture". Bár úgy láttam a kiírásban, hogy a jelentkezőnek Egyiptomban kell élnie, arról nem volt szó, hogy egyiptomi állampolgársággal is rendelkezniük kellene. Ez a kitétel tehát talán áthidalható, ha valaki évente rendszeresen eltölt pár hónapot az országban. Ez utóbbiról érdemes a szervezőknél érdeklődni.

Sajtó visszhang

Íme, egy kis sajtó visszhang a "Reneszánsz a fáraók Egyiptomában" c. kiállításról (és egyben a bécsi Tutankhamunról is). Egyébként az Élet és Tudomány szeptember 12-i számában is írtak róla, mi több, a folyóirat borítójára is a budapesti kiállítás került!

Tanszéki hírek: Christian Loeben előadása

Az ELTE Egyiptológia Tanszékének szervezésében Christian Loeben (Kestner-Museum, Hannover) tart előadást News from Pharaoh's Tomb and Bed: The Egyptian Collection of the Museum August Kestner in Hannover (Germany) címmel.
Időpont: 2008 szeptember 26. (péntek) 11.00
Helyszín: Múzeum krt. 4., I. ép. 228. Bence György terem
(Megjegyzés: az épület neve nem "első" épület, hanem "I, mint Ilona" betű)

2008. szeptember 21., vasárnap

Technikai

Szept. 28-ig előreláthatólag csak egyiptológiai bejegyzések lesznek, mivel én konferencián tartózkodom Salzburgban. Utána ismét lesznek ókori keletes bejegyzések is.

2008. szeptember 18., csütörtök

Kritika egy Nagy Sándor-kritikáról

Nagy Sándor - vagyis helyesen Alexandros - tevékenységének kritikai jellegű szemlélése hasznos és nem is új dolog. Nemrégiben egy angolszász kutató, John D. Grainger mindezt (ismételten) könyv alakba öntötte és ellátta egy némileg provokatív címmel: Alexander the Great Failure.The Collapse of the Macedonian Empire. Sajnos a munka távolról sem elégíti ki a cím által felcsigázott kutatói kíváncsiságot, amint azt a Bryn Mawr Classical Review-n, Waldemar Heckel tollából megjelent kritika részletesen taglalja. A kritika elolvasható itt, nagyon szép példája a jó stílusú, velős kritikának. Átolvasva Heckel írását, van egy olyan érzésem, hogy J. D. Grainger erre válaszolni is fog.

2008. szeptember 16., kedd

ASAE on-line

Lehet, hogy csak nekem nem tűnt fel eddig, de on-line elérhetők az Annales du Service des antiquités de l'Egypte (ASAE) folyóirat régebbi számai. A linket egyébként az Etana oldalán találtam.

Orientalista Nap 2005, 2007

Már hosszú-hosszú évek óta rendezik meg itthon az Orientalista Napot, s általában van ókori keletes és/vagy egyiptológus előadó is (Indiát természetesen nem tekintjük az ókori Kelet részének, ezért itt figyelmen kívül is hagyom). Az előadások előbb vagy utóbb megjelennek kötetben is, most inkább utóbb, két konferencia anyagának egybevonásával, de legalább annál több témánkba vágó tanulmánnyal. Ráadásul személyes öröm is ez a kötet, mert mindketten írtunk bele. Íme az Olvasóinknak szóló tanulmányok, van közöttük irodalom, vallás és nyelvészet is:

Almásy Adrienn: A görög Petubasztisz-ciklus görög eredetű elemei.
Dávid Nóra Margaréta: Az ókori zsidó missziológia forrásai.
Egedi Barbara: A határozottság és a birtokoltság összefüggései a koptban.
Lőrik Levente: Jób alakja a Jób testamentuma tükrében.
Simon Zsolt: A méd nyelv dekonstrukciója.

Könyv a mezopotámiai matematikáról

Nemrégiben jelent meg a következő izgalmas munka a Princeton University Pressnél:

Mathematics in Ancient Iraq: A Social History

Eleanor Robson

Cloth 2008 $49.50 / £29.95472 pp. 6 x 9 24 halftones. 51 line illus. 60 tables.

Részletek a kiadó ajánlójából (külön felhívnám a figyelmet a legutolsó mondatra):

This monumental book traces the origins and development of mathematics in the ancient Middle East, from its earliest beginnings in the fourth millennium BCE to the end of indigenous intellectual culture in the second century BCE when cuneiform writing was gradually abandoned. Eleanor Robson offers a history like no other, examining ancient mathematics within its broader social, political, economic, and religious contexts, and showing that mathematics was not just an abstract discipline for elites but a key component in ordering society and understanding the world. The region of modern-day Iraq is uniquely rich in evidence for ancient mathematics because its prehistoric inhabitants wrote on clay tablets, many hundreds of thousands of which have been archaeologicallyexcavated, deciphered, and translated. Drawing from these and a wealth of other textual and archaeological evidence, Robson gives an extraordinarily detailed picture of how mathematical ideas and practices were conceived, used, and taught during this period. She challenges the prevailing view that they were merely the simplistic precursors of classical Greek mathematics, and explains how the prevailing view came to be. Robson reveals the true sophistication and beauty of ancient Middle Eastern mathematics as it evolved over three thousand years, from the earliest beginnings of recorded accounting to complex mathematical astronomy. Every chapter provides detailed information on sources, and the book includes an appendix on all mathematical cuneiform tablets published before 2007.

További információk a kötetről (tartalomjegyzék, az első fejezet)
itt találhatóak.

Érdemes még megemlíteni, hogy a szerzőnek nem ez az első ilyen témájú kötete, ld. még tőle:

Mesopotamian Mathematics 2100-1600 BC. Technical Constants in Bureaucracy and Education. Oxford University Press, 1999. (bővebben itt)

További kutakodáshoz (egyiptológusoknak is!) pedig ezt a könyvet ajánlom figyelembe:

The Mathematics of Egypt
, Mesopotamia, China, India, and Islam: A Sourcebook
Edited by Victor J. Katz
Section Authors: Annette Imhausen, Eleanor Robson, Joseph W. Dauben, Kim Plofker & J. Lennart Berggren
Cloth 2007 $75.00 / £44.95712 pp. 7 x 10 76 halftones. 210 line illus. 42 tables.

Bővebben
itt.

RAI 55 beharangozó

Így jár az ember, ha belefeledkezik a munkájába (a határidőkbe) – úgy véli, hogy csak egy-két napja nem írt blogbejegyzést, pedig… Pedig van is miről szólni: kezdjük azzal, hogy érdemes emlékeztetni mindenkit, hogy a RAI következő, 55. konferenciájának helyszíne Párizs, időpontja: 2009. július 6-9. A téma pedig: „La famille dans le Proche-Orient ancien: réalités, symbolismes et images”. A konfereciának hamarosan lesz honlapja, amely természetesen azonnal belinkelünk.

2008. szeptember 7., vasárnap

Egy majdnem-könyv Máriról

Van egy olyan francia sorozat, hogy "Supplément au Dictionnaire de la Bible". Ennek most jött ki a 77-78. fasciculusa, 464 columnában és majdnem a teljes egészet Márinak szentelték, úgyhogy kvázi egy Mári-kézikönyv jött létre. Tartalma:

TELL HARIRI/MARI.
Archéologie. I. Présentation. – II. Fondation de Mari et aménagement régional. – III. Ville et urbanisme. – IV. L'architecture domestique. – V. Les monuments religieux. – VI. Les palais. – VII. L'évolution des pratiques funéraires. – VIII. Le matériel de la vie quotidienne. – IX. Art de cour, art sacré, art populaire. – Bibliographie, par J.-Cl. Margueron, directeur d'études émérite à l'École Pratique des Hautes Études.

Textes .I. Introduction : i. Histoire d'une redécouverte; l'évolution d'une problématique (centre et périphérie). ii. L'amorrite et les particularités syriennes face au "suméro-akkadien", J.-M. Durand,professeur au Collège de France. iii. Mari au IIIe millénaire d'après les sources écrites, D. Charpin, directeur d'études à l'École Pratique des Hautes Études. – II. Les archives de l'époque amorrite, D.Charpin. – III. Histoire et vie politique de Mari à l'époque amorrite, i. Les événements. ii. L'organisation du royaume de Mari et l'exercice du pouvoir. iii. La guerre, D. Charpin. – IV. Le monde à l'époque deMari: i. Le Proche-Orient occidental à l'heure de Mari, L. Marti, chargé de recherche au C.N.R.S. ii. Les échanges : commerce et cadeaux entre rois, L. Marti. – V. Environnement et occupation de l'espace: i. Les nomades, J.-M. Durand. ii. Les sédentaires, H. Reculeau, "Postdoc " à la Freie Universität Berlin. – VI. La vie religieuse: i. Le panthéon et les temples, J.-M. Durand. ii. Les représentations divines : statues et bétyles, J.-M. Durand. iii. Le temple et lepersonnel cultuel, J.-M. Durand. iv. La vie religieuse : dévotions (ex-votos, etc.), J.-M. Durand. v. Prophéties et rêves, J.-M. Durand. vi. Divination (dont foies), A. Jacquet, " Postdoc " à l'École Pratique des Hautes Études. vii. Ordalies, A. Jacquet. viii. Les rituels. ix. Calendrier et culte, A. Jacquet. – VII. La vie juridique: i. Le droit et la justice, D. Charpin. ii. Serments, A. Jacquet. iii. La vengeance et les cas royaux, J.-M. Durand. – VIII. Numération et métrologie : i. Système de numération et pratiques de calcul. ii. Métrologie, G. Chambon, assistant de recherche à la Freie Universität Berlin. – IX. Bibliographie générale.

Konferencia-kötet Emarról

Az észak-szíriai későbronzkori Emar települése páratlan lehetőséget kínál, hogy megvizsgáljuk egy nagy birodalom, jelesül a Hettita Birodalom egy "vidéki" nagyvárosának (vagy: egy hettita alkirályság nagyvárosának) jellegzetességeit. 2006-ban Konstanzban rendeztek konferenciát e városról, melynek aktái most jelentek meg:

Lorenzo d’Alfonso / Yoram Cohen / Dietrich Sürenhagen (eds.): The City of Emar among the Late Bronze Age Empires. History, Landscape, and Society. Proceedings of the Konstanz Emar Conference, 25.–26. 04. 2006. AOAT 349. Ugarit-Verlag, 2008. xviii + 315 pp. (ISBN 978-3-86835-006-7) 78,- EUR

Néhány érdekesebb tanulmány:

Yoram Cohen - Lorenzo d'Alfonso: The Duration of the Emar Archives and the Relative and Absolute Chronology of the City.

Daniel E. Fleming: Reading Emar's Scribal Traditions Against the Chronology of Late Bronze History.

Shai Andre Divon: A Survey of the Textual Evidence for "Food Shortage" from the Late Hittite Empire.

Doris Prechel: Hethitische Rituale in Emar?

A könyv teljes tartalomjegyzéke itt tekinthető meg.

2008. szeptember 6., szombat

Új könyv az ókori keleti irodalmakról

2008. októberében fog napvilágot látni a következő munka:

Carl S. Ehrlich (ed.): From an Antique Land. An Introduction to Ancient Near Eastern Literature. Rowman & Littlefield, 560 pp.

A kötetben minden nagyobb népcsoport helyet kap (az egyiptomiak is, ld. lentebb a felsorolást) és minden fejezet tartalmazza - egy kulturális áttekintésen túl - az irodalmi műfajok tárgyalását, a nagyobb művek leírását, ill. rövid elemzését, a terület vezető szakértőinek tollából. A következő fejezetekből fog állni:

Sumer (Gonzalo Rubio), egyiptomi (Susan Tower Hollis), akkád (Benjamin R. Foster), hettita (Gary Beckman), kanaáni (Wayne T. Pitard), héber (Carl S. Ehrlich), arámi (Ingo Kottsieper).

A könyvről itt tudható meg több.

Egy új könyv

Most kicsit elmaradtam a blogbejegyzésekkel, de igyekszem pótolni, mert van mivel. Csütörtökön például kaptam egy különlenyomatot, s ennek révén találtam ezt a kötetet, amely, megvallom, elkerülte a figyelmemet. Ugyan tavalyi, de roppant érdekes tanulmányok vannak be (egy kis egyiptológia is).

2000-ben a leipzigi asszíriológia több évfordulót is ünnepelt (például százéves fennállásukat) és ennek alkalmából rendeztek egy (részben tudománytörténeti) konferenciát, ennek az aktáit sikerült 2007-re (!) kihozni:

Das geistige Erfassen der Welt im Alten Orient. Beiträge zu Sprache, Religion, Kultur und Gesellschaft. Nach Vorarbeiten von Joost Hazenbos und Annette Zgoll herausgegeben von Claus Wilcke. Wiesbaden, Harrassowitz, 2007.

Ideiktatom az izgalmasabb (nem tudománytörténeti) cikkeket, a könyv egyéb adatai és a teljes tartalomjegyzék
itt megtalálható.

Dietz Otto Edzard†: Die altmesopotamischen lexikalischen Listen – verkannte Kunstwerke?

Hans-W. Fischer-Elfert: Wort – Vers – Text. Bausteine einer altägyptischen Textologie

Manfred Krebernik: Zur Entwicklung des Sprachbewusstseins im Alten Orient

Joost Hazenbos: Der Mensch denkt, Gott lenkt. Betrachtungen zum hethitischen Orakelpersonal

Silvin Košak: Ein Blick in die Bibliothek des Großen Tempels in Hattuša

Frans A.M. Wiggermann: The Four Winds and the Origins of Pazuzu

Eva Cancik-Kirschbaum: „Menschen ohne König ...“.Zur Wahrnehmung des Königtums in sumerischen und akkadischen Texten

Philo H.J. Houwink ten Cate: The Hittite Usage of the Concepts of ‘Great Kingship’, the Mutual Guarantee of Royal Succession, the Personal Unswerving Loyalty of the Vassal to his Lord and the ‘Chain of Command’ in Vassal Treaties from the 13th Century B.C.E.

Claus Wilcke: Das Recht: Grundlage des sozialen und politischen Diskurses im Alten Orient

Eva Dombradi: Das altbabylonische Urteil: Mediation oder res iudicata? Zur Stellung des Keilschriftrechts zwischen Rechtsanthropologie und Rechtsgeschichte

Hans Neumann: „Gib mir mein Geld zurück!“. Zur rechts- und wirtschaftsgeschichtlichen Bedeutung keilschriftlicher Privatarchive des 3. Jahrtausends v.Chr.

Joachim Oelsner: Zur Mathematik des alten Mesopotamien

2008. szeptember 3., szerda

Spotlights on Egyptian religion

A cambridge-i Fitzwilliam Museum Spotlights on Egyptian religion: study day címmel szervez egy előadássorozatot szeptember 20-ára. A négy előadó Erik Hornung, John Baines, John Ray és John Tait lesz. Az évente megrendezett Glanville előadás keretében pedig Hornung professzor beszél I. Széthi sírjáról a Királyok Völgyében.
Ó ezek a mázlista britek!

Iskolakezdési leárazás az Eisenbraunsnál

Az Eisenbraunsnál szeptemberben kedvezményesen kaphatóak sumer és akkád kézikönyvek, mint a CDA, a CAD, az AHw, a Huehnergard-féle akkád nyelvtan, az Edzard-féle sumer nyelvtan és sok más hasonló.

2008. szeptember 2., kedd

Könyv a hettita jóslásról

Volkert Haas, a hettita vallás egyik legjobb ismerője (ajánlott olvasmány: Geschichte der hethitischen Religion – bár aki a hettita papság iránt érdeklődik, az olvassa inkább ezt) új könyvet írt (kétévente ír egyet egyébként), amelyben a hettita jóslás minden csínját-bínját igyekszik bemutatni. Én még nem láttam a kötetet, mivel még csak októberben jelenik meg a Walter de Gruyternél, de kíváncsian várom, hogy a madárjóslásról miket ír – tekintve, hogy azt épphogy csak elkezdték érdemben kutatni.

Volkert Haas: Hethitische Orakel, Vorzeichen und Abwehrstrategien

Ein Beitrag zur hethitischen Kulturgeschichte.

Approx. 200 pp. 8 fig. € [D] 58.00

2008. szeptember 1., hétfő

Bahariya workshop

Szeptember 22-ig lehet jelentkezni erre a prágai workshopra, amely a Bahariya oázissal és a nyugati sivatag északi részével foglalkozik. A rendezvény Prágában lesz, december 9-10-én, három intézet szervezésében (Czech Institute of Egyptology of the Faculty of Arts, Charles University in Prague; Institute of Archaeology of the Academy of Sciences of the Czech Republic, Prague; Geoinformatics Laboratory of the J. E. Purkyně University in Ústí nad Labem).
A benyújtott absztrakt 150 szónál nem lehet hosszabb, az előadásra pedig kb. 20 perc áll rendelkezésre, amit 10 perces vita követ majd. A műhely hivatalos nyelvei: angol (preferált), német, francia. Az előadások anyagából 2009-ben Proceedings kötet is megjelenik. Nagyon kedvezőek a feltételek, mivel azoknak a résztvevőknek, akik előadást is tartanak, a szervezők szállást biztosítanak, illetve regisztrációs díjat sem kell fizetni! A többi résztvevő és látogató részére a regisztráció 40 euróba kerül (doktoranduszoknak 20 euró). Ez meglehetősen méltányos ár, és Prága is elég közel van. Aki tehát érdeklődik a téma iránt, még jelentkezhet!

Idemásolom a workshop eredeti leírását:
“The workshop marks the conclusion of the second phase of the research project pursued by the Czech team in the El Hayez Oasis since 2003. The workshop shall bring together experts from different fields of science engaged in the exploration of the Bahariya Oasis and the northern part of the Western Desert of Egypt, to share and discuss the theoretical and methodological challenges of archaeological research and survey of the oases and adjacent desert areas, the results achieved so far, and the possibilities of reconstruction of the local environment and the cultural and social development in the area in prehistory as well as in historic periods.”

Jelentkezni és érdeklődni ezen a címen lehet: bahariya.workshop AT gmail DOT com